Dit praktijkonderzoek werd uitgevoerd in de School voor Aangepast Individueel Onderwijs (SAIO) in Geel in de speelleerklas type basisaanbod. De speelleerklas is bedoeld voor normaal begaafde kinderen van zes en zeven jaar. In deze klas wordt er gewerkt aan de leervoorwaarden, maar wordt er ook aandacht besteed aan de socio-emotionele ontwikkeling. Ze zetten de eerste stappen in lezen en rekenen via spelenderwijs onderwijs.
​
Ikzelf, Lore Mols, ben klasleerkracht van deze speelleerklas. Ik werkte dit praktijkonderzoek uit in het kader van mijn opleiding Bachelor-na-Bachelor in het Buitengewoon Onderwijs bij Vives Hogeschool. Het is mijn derde schooljaar als leerkracht waarvan mijn eerste schooljaar in de speelleerklas. Vanuit mijn eigen nood en interesse en de noden van mijn collega’s koos ik ervoor om te werken rond executieve functies.
​
In dit praktijkonderzoek zocht ik een antwoord op volgende onderzoeksvraag: Komen leerlingen type basisaanbod vlotter tot leren dankzij het ondersteunen en versterken van de executieve functies via het toepassen van de methode Breinhelden en het aanpassen van de klaswerking?
​
Met deze website wil ik de informatie over mijn praktijkonderzoek delen met mijn collega’s in SAIO type 3, type 9 en type basisaanbod. Ze kunnen hier achtergrondinformatie vinden over executieve functies, maar ook de concrete tips en tools om direct aan de slag te gaan in hun klas. Daarnaast vinden ze er ook informatie over de methode Breinhelden, die ik ook actief gebruikte in de klas. Ik focus vanuit mijn beginsituatie in mijn eigen klas vooral op werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit, responsinhibitie en emotieregulatie.
​
Graag zou ik mijn docente, mevrouw Katrien Van den Berghe, en mijn mentoren, mevrouw Lieve Dams en mevrouw Bieke Vandecruys, bedanken voor hun begeleiding. Bij hen kon ik steeds terecht voor vragen en kreeg ik veel waardevolle tips. Dankzij hen heb ik het praktijkonderzoek vlot kunnen voorbereiden, uitvoeren en evalueren, waarvoor dank.