top of page
Evaluatie werkgeheugen

Inlooproutines

Door de begroeting ’s ochtends had ik onmiddellijk contact en individuele aandacht voor elke leerling. Hierdoor creëerde ik meer openheid en meer aanspreekbaarheid vanaf ‘s ochtends. De kinderen hebben even de tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe inlooproutine. Het is een kleine tijdsinvestering in het begin, maar er wordt veel tijd gewonnen op lange termijn. De inlooproutine zorgt er voor dat de leerlingen meer eigenaar zijn van hun leerproces: ze merken zelf op dat ze iets niet bij hebben, huiswerk niet gemaakt hebben… Door deze routine werd de belasting van het werkgeheugen verlicht.

​

Instructies en hardop denkprocessen verwoorden

Dit is iets wat ik niet nadrukkelijk heb moeten invoegen in mijn klaspraktijk, maar ik heb er wel extra aandacht aan besteed. Zo heb ik er gericht op gelet dat ik hardop mijn eigen denkprocessen verwoordde bij het voordoen van oefeningen, dagelijkse zaken (bijvoorbeeld als ik even iets kwijt ben), bij het spelen van een spel, bij het klaarleggen van iets… Ook bij het maken van oefeningen doen leerkrachten dit bijvoorbeeld bij het oplossen van rekenoefeningen. Als je hier hardop samen de denkprocessen verwoordt, nemen de leerlingen dit daarna ook over.

 

Door leerlingen in eigen woorden de instructie te laten herhalen, merkte ik gaten in de instructie waardoor ik op een gerichte manier het nog eens kan herhalen. Door hier dan een gewoonte van te maken, gaan leerlingen aandachtiger luisteren. Soms hebben ze de instructies wel begrepen, maar hebben ze moeite om het te herhalen omwille van beperkte woordenschat, moeilijkere zinnen kunnen maken… Dit kon ik opvangen door hen het eens te laten voordoen. Deze interventie is eigenlijk een must, een competentie waarover elke leerkracht zou moeten beschikken.

​

Lijst met afbeeldingen van voorwerpen die ze moeten klaarleggen

Op het smartbord stelden we samen een lijstje op: gom, potlood, afdekblaadje en het blokje om hulp te vragen. Dit projecteerde ik telkens bij de start van de les of de activiteit. Na een tijdje liet ik er iets af en raadden de leerlingen wat ze nog moesten nemen. Dit lukte al goed! Na enkele weken kon ik de lijst weglaten. Bij twee leerlingen hangt hij in de bank ter herinnering. 

​

Beertjes van Meichenbaum 

De beertjes van Meichenbaum heb ik nog niet ingezet. Dit stond nog op de planning tijdens de laatste weken die wegvielen door de opschorting van de lessen omwille van het coronavirus. 

​

Vakken aan kleuren koppelen

Deze interventie bracht de leerlingen wat meer zelfstandigheid. Vaak worden er werkblaadjes uitgedeeld en weten ze niet in welke kaft het moet. Ik heb ze aangeleerd dat ze zich eerst moeten afvragen of het taal of rekenen is. Daarna kijken ze op de daglijn welke kleur hier dan bij hoort. Op deze manier komen ze zelf te weten in welke kaft het blaadje hoort. Soms vergeten ze het toe te passen uit zichzelf, maar door een eenvoudige verwijzing naar de daglijn zijn ze terug mee.

​

Gezelschapsspelletjes/Smartgames

De gezelschapsspelletjes en smartgames zijn een leuke en eenvoudige toevoeging aan je klaspraktijk. De eerste keer speel ik het spelletje altijd eens samen met hen, zodat ze de volledige instructie krijgen. Differentiatie kan ingebouwd worden (memory: meer/minder kaartjes gebruiken - Halli Galli Junior: bepaalde spelregel weglaten/bijverzinnen) of zit al ingebouwd. De spelletjes zijn ideaal om meervoudige instructies te leren onthouden. Bij Halli Galli Junior moeten ze bijvoorbeeld zowel letten op de kleur als op de emotie. Ook de Smartgame Castle Logix gebruikte ik om het werkgeheugen te trainen. Ze moesten namelijk onthouden welke stukken ze wel en niet mochten gebruiken. Memory spelen we wel vaker. Nu letten we hier extra op waar de kaartjes liggen en probeerde ik het ook hardop te verwoorden: "Dat kaartje heb ik straks nodig! Dan moet ik onthouden dat het daar ligt."

​

©2020 door Lore Mols. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page